ISBN: 978-960-546-782-1 Συγγραφέας: ΣΑΒΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Εκδοτικός οίκος: ΠΕΔΙΟ Σελίδες: 706 Διαστάσεις: 21Χ28 Ημερομηνία Έκδοσης: Νοέμβριος 2016 Στο βιβλίο Γενική Λαχανοκομία επιχειρείται μια όσο το δυνατόν πιο πλήρης και επικαιροποιημένη καταγραφή της υπάρχουσας γενικής γνώσης στον κλάδο της γεωπονικής επιστήμης που ασχολείται με την παραγωγή και τη μετασυλλεκτική αξιοποίηση ποωδών φυτών για νωπή κατανάλωση των γνωστών σε όλους μας λαχανικών ή κηπευτικών. Αφού γίνει μια πρώτη γνωριμία με τη λαχανοκομία ως επιστημονικό αλλά και παραγωγικό κλάδο, περιγράφονται τα σημαντικότερα είδη κηπευτικών για την Ελλάδα. Στη συνέχεια εξετάζονται αναλυτικά η επίδραση του ριζικού και του εναέριου περιβάλλοντος στην παραγωγή κηπευτικών, καθώς και οι διάφορες τεχνικές υπαίθριας και θερμοκηπιακής καλλιέργειας, όπως η χαμηλή κάλυψη, η βιολογική παραγωγή κηπευτικών, η υδροπονία, κ.λπ. Έπειτα εξετάζονται εκτενώς το πολλαπλασιαστικό υλικό της λαχανοκομίας και οι τεχνικές της εγκατάστασης καλλιέρ- γειας κηπευτικών, είτε με απευθείας σπορά είτε με παραγωγή σποροφύτων στα φυτώρια και μεταφύτευσή τους. Ξεχωριστά κεφάλαια αφιερώνονται στην άρδευση και στη θρέψη-λίπανση, στις υπόλοιπες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την εγκατάσταση της καλλιέργειας και πριν τη συγκομιδή, και τέλος στην ίδια τη διαδικασία της συγκομιδής. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια συνοπτική αλλά περιεκτική περιγραφή των μετασυλλεκτικών χειρισμών των κηπευτικών και του τρόπου συντήρησής τους όταν προορίζονται για διάθεση σε νωπή κατάσταση στην αγορά. Η συγγραφή του βιβλίου αυτού βασίζεται, εκτός από την εκτενή βιβλιογραφία, και στην πολυετή ενασχόληση του συγγραφέα με τις κηπευτικές καλλιέργειες, καθώς και σε πληροφορίες που συνέλεξε από παραγωγούς, γεωπόνους και άλλους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης των κηπευτικών. Αν και έχει γραφτεί κυρίως ως διδακτικό βοήθημα για τους φοιτητές στα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι χρήσιμο επίσης σε όλους τους γεωπόνους και τεχνολόγους γεωπόνους και σε όλους όσοι εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με τον παραγωγικό κλάδο των κηπευτικών, ακόμη και στους ερασιτέχνες λαχανοκόμους.
|