ISBN: 960-351-525-6 Συγγραφέας: ΜΠΛΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εκδοτικός οίκος: ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Σειρά: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ Σελίδες: 500 Διαστάσεις: 17x24 Ημερομηνία Έκδοσης: 2004 Η διατροφή μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάλληλη επεξεργασία των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) τα οποία μετατρέπονται σε νέα προϊόντα και καταλήγουν τελικά στο πιάτο μας. Τα τρόφιμα όμως, ως φθαρτά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε συνθήκες περιβάλλοντος και η πρόκληση ανεπιθύμητων μεταβολών όχι μόνο μειώνει την εμπορική τους αξία, αλλά, πολύ περισσότερο, τα καθιστά επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου. Το παρόν βιβλίο αποσκοπεί στην παρουσίαση των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν αυτές τις μεταβολές στα τρόφιμα, έτσι ώστε αυτά να είναι ασφαλή για την υγεία του καταναλωτή. Περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τα αίτια που προκαλούν την ποιοτική υποβάθμιση και τις αλλοιώσεις στα τρόφιμα καθώς και για τις διάφορες μεθόδους επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων με τις οποίες μπορούν να παραχθούν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και ικανά να διατηρηθούν χωρίς ανεπιθύμητες μεταβολές και αλλοιώσεις. Περιλαμβάνει τις μεθόδους επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων με θερμική και μη επεξεργασία, τις μεθόδους συντήρησης των τροφίμων σε χαμηλές θερμοκρασίες, τις μεθόδους επεξεργασίας και συντήρησης με απομάκρυνση νερού από τα τρόφιμα, τις ζυμώσεις που εφαρμόζονται στην παραγωγή τροφίμων και τα αντιπροσωπευτικά τους προϊόντα, τους φυσικούς και χημικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες, τα αντιοξειδωτικά και τους παράγοντες αντιμετώπισης της μελάνωσης που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και τις αρχές της τεχνολογίας πολλαπλών εμποδίων που εφαρμόζονται στη βελτίωση των παραδοσιακών και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Με δεκαετή και πλέον εμπειρία διδασκαλίας του αντικειμένου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο συγγραφέας στο έργο αυτό ανταποκρίνεται τόσο στις απαιτήσεις των φοιτητών και των ανθρώπων που ασχολούνται με την επιστήμη, την παραγωγή και την εμπορία των τροφίμων, όσο και στις ανάγκες συστηματικής ενημέρωσης του μέσου καταναλωτή, του οποίου η ποιότητα ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα των τροφίμων που μπαίνουν στο σπίτι του.
|