ISBN: 978-960-627-437-4 Συγγραφέας: ΜΠΕΛΤΣΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Εκδοτικός οίκος: IWRITE Σελίδες: 186 Διαστάσεις: 16Χ23 Ημερομηνία Έκδοσης: Μάιος 2023 ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Ένα βιβλίο που θα σου… κολλήσει!Το μέλι υπάρχει ως τροφή από αρχαιοτάτων χρόνων, υπήρξε το πρώτο γλυκαντικό στη διατροφή. Μία φυσική, υγιεινή τροφή απαραίτητη στον οργανισμό, δώρο της φύσης. Άλλωστε επειδή ο άνθρωπος θέλει γλυκές ουσίες, γρήγορα στράφηκε αρχικά στη συλλογή μελιού και αργότερα προσπάθησε να εξημερώσει τη μέλισσα, δημιουργώντας την τέχνη της μελισσοκομίας και εκτρέφοντας μελίσσια σε κουφάλες δένδρων, κοφίνια πλεκτά, αργότερα πήλινες και τέλος ξύλινες κυψέλες με κινητά πλαίσια. Πολλοί αρχαίοι ιατροί της εποχής σε όλο τον κόσμο είχαν διαπιστώσει τις βιολογικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού, το οποίο έγινε η βασική γλυκαντική τροφή σε πολλά μέρη του κόσμου και συμπεριλήφθηκε ως βασική τροφή στο διαιτολόγιο τους. Και βεβαίως, το μέλι, εκτός από πολύτιμο για τους ανθρώπους, θεοποιήθηκε και έγινε τροφή των θεών. Στις μέρες μας το μέλι συνεχίζει να είναι ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο εκτός από μια γλυκαντική ουσία, μπορεί να δώσει μια απίστευτα μεγάλη ποικιλία δημιουργικών πιάτων και αποτελεί ένα χρήσιμο υλικό στη σύγχρονη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ενώ είναι πλέον ευρέως γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το μέλι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα αφιέρωμα για το μέλι και τη γαστρονομία. Μέσα από τις εικόνες των μαγειρικών ταξιδιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, από τις πιο εντυπωσιακές κουζίνες εστιατορίων έως την ξυλόσομπα της γιαγιάς, πρωταγωνιστής είναι το μέλι. Έτσι παρουσιάζεται στον αναγνώστη όχι απλά ένα νόστιμο πιάτο, αλλά και το υπέροχο περιβάλλον στο οποίο δημιουργείται, με κάθε ιεροτελεστία και μοναδικότητα. Ένας θησαυρός μαγειρικής όπως δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά, με σπουδαίες δημιουργίες ανθρώπων που αγαπούν αυτό που κάνουν. Η κάθε συνταγή ένα πολύτιμο κομμάτι από ένα ξεχωριστό μέλι που οι μέλισσες παρήγαν και μας το χαρίσαν απλόχερα.
|