ISBN: 978-960-333-573-3 Συγγραφέας: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ Εκδοτικός οίκος: ΓΡΗΓΟΡΗ Σελίδες: 79 Διαστάσεις: 17Χ24 Ημερομηνία Έκδοσης: Δεκέμβριος 2008 Σκοπός του βιβλίου είναι οι μαθητές:Να ευαισθητοποιηθούν και να συνειδητοποιήσουν τη διευρυμένη έννοια του πε-ριβάλλοντος (έδαφος, ήλιος, νερό, αέρας) για τη διατήρηση της ζωής (ανθρώπων, ζώων, φυτών) στον πλανήτη Γη και την αντίληψη για την υγεία ως συνολική ποιότητα ζωής, μέσα από τη διατροφή. Στόχοι: Να διαμορφώσουν ενιαία και ολοκληρωμένη αντίληψη για το περιβάλλον και την υγεία μέσα από τη διεπιστημονική - διαθεματική προσέγγιση όλων των γνωστικών τομέων του σχολικού προγράμματος.Να προβληματιστούν σχετικά με τις ήδη αποκτημένες διατροφικές τους συνήθειες.Να αποκτήσουν νέα πρότυπα ήθους και συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον και την υγεία.Να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν στα περιβαλλοντικά προβλήματα που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν την υγεία τους και σαν αυριανοί ενεργοί πολίτες να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.Να έρθουν σ' επαφή με την ελληνική χλωρίδα και τις διαδικασίες καλλιέργειας, ανάπτυξης και φροντίδας ορισμένων φυτών τόσο στο παρελθόν όσο και στις μέρες μας.Να επιδιωχθούν συνεργασίες με φορείς και πρόσωπα εντός και εκτός του σχολικού χώρου, ώστε να συνδεθεί το σχολείο με τον κοινωνικό περίγυρο. Θεματικές ενότητες Το βιβλίο χωρίζεται σε επτά θεματικές ενότητες: Εγώ και οι τροφέςΨωμί Ελιά - ελαιόλαδο Φρούτα -λαχανικά Γεύματα Γιορτινά τραπέζια Γεύσεις από πατρίδες Δραστηριότητες: Το εκπαιδευτικό υλικό, περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων που πραγματο-ποιούνται μέσα και έξω από τη σχολική τάξη καθώς και δράσεις - παρεμβάσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Με την έννοια δράση εννοούμε τη συνειδητή απόφαση για ανάληψη μιας σειράς ενεργειών που στοχεύουν στην επίλυση προβλήματος που έχει διαπιστωθεί.
|