ISBN: 978-960-390-192-1 Συγγραφέας: ΣΑΛΕΣΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗ, ΣΑΛΕΣΙΩΤΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ Εκδοτικός οίκος: INTERBOOKS Σελίδες: 344 Ημερομηνία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2007 ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ Το να γνωρίζουμε τα πάντα για την επεξεργασία των τροφίμων είναι αδύνατο ούτε είναι αυτό το πνεύμα του παρόντος βιβλίου. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε τα βασικά σημεία της διατροφής μας, δηλαδή τη σύσταση των τροφών, τα θρεπτικά συστατικά, τα ανόργανα άλατα και τις βιταμίνες που εμπεριέχουν, τις αλλοιώσεις που υφίστανται, τη συντήρησή τους και τη διαιτητική τους συμπεριφορά. Στη μελέτη του "Περί διαίτης υγιεινής" ο Ιπποκράτης δίνει σαφείς οδηγίες για την κατανάλωση τροφίμων ανάλογα με την εποχή του έτους, το φύλο και την ηλικία. Η επιμόλυνση των τροφών από μικρόβια στο Μεσαίωνα προκάλεσε επιδημίες τυφοειδούς πυρετού και χολέρας που αφάνισαν εκατομμύρια ανθρώπους. Ο καταναλωτής κυριολεκτικά αγνοεί τι καταναλίσκει. Δεν γνωρίζει για παράδειγμα ότι η σύνθεση σε λίπος ενός "βιομηχανικού αυγού" δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της κότας που βόσκει στην εξοχή, ότι το μαύρο ψωμί με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει υψηλότερη διατροφική αξία από το λευκό. Η ποσότητα, η εμφάνιση, η γεύση και το άρωμα δεν εξαρτώνται πια από το σπόρο, το έδαφος, τον καιρό, το πότισμα αλλά από τις παρεμβάσεις στο γενετικό κώδικα του φυτού ή του φρούτου. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού θα διαπιστώσετε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια στο να δοθούν με απλότητα οι έννοιες και να γίνει κατανοητό από όλους. Δώσαμε μεγάλη σημασία στα βασικά σημεία των τροφών, χωρίς να αγνοήσουμε τις τάσεις της σημερινής εποχής και κατά το πόσο είναι εφικτό αυτά που γράφουμε να κατανοηθούν καi να πραγματοποιηθούν.
|